Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 56 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Zdravotně technické a plynovodní instalace ve společenském domě
Matějková, Lucie ; Vaščáková, Alena (oponent) ; Vrána, Jakub (vedoucí práce)
Bakalářská práce obsahuje části teorie, výpočtu a projektu. Theorie se zabývá znečištěním opadních vod tuky a oleji a jejich separací. Výpočtová část řeší návrh vnitřního vodovodu, plynovodu a kanalizace. Projekt obsahuje technickou zprávu a výkresovou dokumetaci.
Vývoj vybraných doplňků stravy - klimakterium
Tobolková, Blanka ; Vránová, Dana (oponent) ; Zemanová, Jana (vedoucí práce)
Doplněk stravy je výrobek, který obsahuje nutriční látky (např. vitaminy, minerální látky, rostliny, aminokyseliny nebo mastné kyseliny), a je určený k doplnění běžné stravy. Cílem této diplomové práce bylo navrhnout recepturu na přípravu 3 typů doplňků stravy, které se užívají ke zmírňování klimakterických obtíží, jejich výroba, stanovení energetické hodnoty jednotlivých preparátů na základě zjištěného obsahu bílkovin, tuků a sacharidů v doplňcích stravy. Součástí práce bylo navrhnout vhodný obal a cenu připravených doplňků. K analýze byly použity 3 druhy doplňků stravy, a to tobolky, bylinný sirup a bylinné kapky. Obsah bílkovin byl stanoven metodou podle Kjeldahla, tuky extrakcí podle Soxhleta a sacharidy byly stanoveny titračně manganistanem draselným (metoda podle Bertrada). Doplňky stravy ve formě tobolek byly podrobeny analýze na obsah těžkých kovů (olova, kadmia a arsenu). V bylinných kapkách byl doplňkově stanoven obsah alkoholu (ethanolu). Z naměřených dat bylo zjištěno, že doplněk stravy ve formě tobolek má nejnižší energetickou hodnotu.
Doplňky stravy s adaptogenními účinky
Izraelová, Alexandra ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Souralová Popelková, Miriam (vedoucí práce)
Cílem této diplomové práce bylo navrhnout recepturu doplňku stravy s adaptogenními účinky, výroba, a následná analýza (proteiny, lipidy, sacharidy), která vedla ke stanovení energetické hodnoty preparátu. Adaptogenní účinky jsou doménou rostlin a hub, tzv. adaptogenů. Adaptogeny nespecificky působí na lidský organismus - zlepšují celkovou kondici organismu, urychlují léčebné a regenerační procesy, zpomalují degenerativní pochody v organismu a tedy i procesy stárnutí. Jako biogenní stimulátory působí stimulačně nejen na fyzickou, ale také na duševní oblast. Doplňky stravy byly navrženy ve třech různých formách – tobolky, sirup, kapky. Analýza byla také provedena v tabletách vietnamské provenience dodané vedoucím práce, o jejichž uvedení na náš trh se uvažuje. Jedná se o preparát, který se prodává mimo EU a o jeho uvedení na náš trh se uvažuje. Obsah bílkovin byl stanoven metodou podle Kjeldahla, lipidy extrakcí podle Soxhleta, sacharidy gravimetrickou metodou. Doplňky stravy byly podrobeny analýze na obsah těžkých kovů (Pb, Cd, Hg) a v bylinných kapkách byl stanoven obsah ethanolu.
Sledování nutričního profilu jedlých tuků a olejů po kulinářských úpravách
Chadimová, Markéta ; Vítová, Eva (oponent) ; Němcová, Andrea (vedoucí práce)
Tato diplomová práce studuje změny nutričního složení (zejména změny tuků) u vybraných tuků a olejů po různých kulinářských úpravách a při jejich skladování za nevhodných podmínek. Tuky a oleje se řadí mezi tzv. triacylglyceroly, tedy jsou složeny z glycerolu a tří mastných kyselin. Právě mastné kyseliny navázané na glycerol určují vlastnosti tuku a jeho stabilitu. K analýze bylo využito osm druhů tuků a olejů (slunečnicový olej, řepkový olej, olivový olej, kokosový olej, lněný olej, máslo, ghí a sádlo). Vzorek lněného oleje byl po dobu 3 měsíců uchováván v nepříznivých podmínkách pro jeho skladování, tedy na světle a v teple. Ostatní tuky a oleje byly využity na smažení, pečení, dušení, grilování a fritování masa a cibule. Cílem této práce bylo porovnat změny složení mastných kyselin a jejich vliv na oxidační stabilitu, změny tukových čísel a porovnat množství vitamínu E obsaženého v jednotlivých olejích před a po úpravách. Z výsledků analýzy bylo zjištěno, že u vzorků tuků nedošlo po kulinářských úpravách ani po nevhodném skladování k výrazným změnám tukových čísel, mastných kyselin ani vitamínu E. Z toho usuzuji, že tuky a oleje byly vystaveny vysokým teplotám a nevhodným podmínkám krátkou dobu. Největší rozdíl ve složení mastných kyselin byl naměřen u slunečnicového oleje, kdy bylo po úpravě naměřeno vyšší množství trans mastných kyselin a celkově bylo naměřeno nižší zastoupení PUFA než před úpravou. Jelikož má slunečnicový olej vysoký obsah polynenasycených MK a nízký bod zakouření, byl tento výsledek předpokládán. Nejvyšší koncentrace vitamínu E byla zjištěna v řepkovém oleji.
Charakterizace margarínů pro pečení
Štěrbová, Anna ; Hrstka, Miroslav (oponent) ; Šalplachta, Jan (vedoucí práce)
Diplomová práce na téma srovnání vybraných margarínů pro pečení, chemická a senzorická analýza.
Mastné kyseliny se stredne dlhým reťazcom v športovej výžive
Styková, Veronika
Abstrakt První část této práce "Mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem ve sportovní výživě" je zaměřena na literární rešerši témat týkajících se racionální výživy a její historie, významu tuků ve výživě a podrobnějšího přehledu tuků ve sportovní výživě. Dále charakterizuje vliv mastných kyselin se středně dlouhým řetězcem (MCT) na lidský organismus a na výkon ve sportu. V praktické části je navržena vhodná metodika stanovení mastných kyselin a analýza dostupných doplňků stravy s obsahem MCT pomocí plynové chromatografie. Na základě výsledků měření byl vyhodnocen profil mastných kyselin ve vzorcích, provedeno statistické vyhodnocení a výsledky měření byly porovnány s nutričními tvrzeními výrobků uvedenými na obalech. Součástí práce byl také dotazník, který byl určen pro širokou veřejnost s cílem zjistit znalost doplňků stravy a oblíbenost doplňků stravy s obsahem MCT. Cílem této práce bylo poskytnout co nejkomplexnější přehled o mastných kyselinách se středně dlouhým řetězcem a jejich vlivu ve sportovní výživě s využitím různých informačních zdrojů a zjistit, zda respondenti mají na základě dotazníku povědomí o MCT, případně provést analýzu mastných kyselin ve výrobcích obsahujících MCT.
Možnosti využití tuků při zpracování řas
Lučivňák, Roman
Tato práce je literární rešerší a z dostupných zdrojů popisuje kultivaci řas se zaměřením na uzavřené kultivační systémy. Dále se věnuje zvýšení produkce tuků a jejich extrakci z biomasy. Celá práce se poté zaměřuje na potravinářské využití těchto technologií a jejich produktů a je v ní také okrajově popsán metabolismus a základní rozdělení řas.
Mýty ve sportovní výživě
Seger, Jakub ; Kinkorová, Ivana (vedoucí práce) ; Jandová, Tereza (oponent)
Název: Mýty ve sportovní výživě Cíle: Cílem práce je definice a rozbor nejfrekventovanějších mýtů o výživě, se kterými se běžně setkáváme na webových stránkách, sociálních sítích, nebo v populárně naučné literatuře. Následně se budu snažit na základě rešerše dostupných vědeckých poznatků tato tvrzení potvrdit či vrátit. Metody: Rešerše Klíčová slova: sportovní výživa, bílkoviny, anabolické okno, jídlo ve večerních hodinách, protein před spaním, účinky kreatinu, bezlepková strava, tuky
Změna kvality jemného pečiva vlivem přídavku vlákniny
Šindelářová, Monika
Cílem diplomové práce Změna kvality jemného pečiva vlivem přídavku vlákniny bylo zjistit vliv přídavku pšeničné vlákniny na kvalitu smaženého jemného pečiva. Bylo usmaženo 8 vzorků koblih se zastoupením 0, 1, 3, 6, 9, 12, 15 a 18 % pšeničné vlákniny (WF 600). Posouzení kvality koblih zahrnovalo senzorické hodnocení, měření objemu, pevnosti, barvy kůrky a střídy a stanovení celkového obsahu tuku v koblihách. Pevnost vzorků se zvyšovala s rostoucím zastoupením vlákniny. Kůrka i střída koblih obsahující vlákninu byly světlejší v porovnání s kontrolním vzorkem. Vláknina pozitivně ovlivňovala absorpci smažícího tuku, protože celkový obsah tuku se snižoval s rostoucím zastoupením vlákniny. Přídavek vlákniny v množství max. 3 % měl pozitivní vliv na objem, vzhled, vůni i chuť koblih.
Spotřeba a druhové zastoupení rostlinných olejů v každodenním jídelníčku rodin v České republice
MARHOUNOVÁ, Milada
Bakalářská práce se zabývá spotřebou, druhovým zastoupením rostlinných olejů, tuků v jídelníčku rodin v českých domácnostech. V teoretické části jsem provedla literární rešerši dostupných zdrojů vztahujících se k danému tématu. Tato část je zaměřena na definici olejů a tuků, chemické složení tuků a mastných kyselin. Známé i méně známé rostlinné oleje s největším zastoupením nasycených, mononenasycených, polynenasycených mastných kyselin, omega-6 a omega-3. Dále zpracováním a používáním rostlinných olejů v domácnostech. Významem tuků ve výživě člověka a výživovými doporučeními. V praktické části je popsána metodologie výzkumu. Ke sběru dat jsem použila dotazníkovou metodu. Dotazníkové šetření je zaměřené na zjištění spotřeby a druhové zastoupení rostlinných olejů v českých domácnostech. Jaká jsou kritéria nakupujících při nákupu a výběru rostlinných olejů a jejich využití v kuchyni. Jaká je informovanost mezi obyvateli o prospěšnosti tuků hlavně pak omega-6 a omega-3 ve výživě a jejich vlivu na zdraví. Dílčí výsledky jsou charakterizovány a diskutovány v závěru práce.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 56 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.